
Studiile umane şi experimentele pe animale au arătat că zahărul constituie cel mai important factor în dezvoltarea cariilor. Studiile epidemiologice arată că alimentele industriale bogate în amidon par să prezinte un risc scăzut pentru sănătatea orală. Cei care au diete bogate în amidon/sărace în zahăr au în general nivele scăzute ale cariei, în timp ce oamenii care au diete sărace în amidon/bogate în zahăr au nivele crescute ale cariei.
Dulciurile şi produsele din zahăr rafinat reprezintă un factor determinant în apariţia cariei dentare. Prin prezenţa carbohidraţilor în cavitatea orală, bacteriile rele produc acizi, care demineralizează smalţul. Dulciurile sunt combustibilul cu care funcţionează locomotiva numită ”caria dentară”.
Când au fost chestionaţi cu privire la dieta copiilor, mulţi dintre părinţi au răspuns: ”copilul meu nu consumă multe bomboane sau caramele”. Acest lucru poate fi adevărat, dar, carbohidraţii apar în diferite forme, ascunse, într-o varietate de produse. De exemplu, băuturile din fructe, carbogazoase sunt îndulcite cu zahăr rafinat, în timp ce sucurile naturale, nu. Untul de arahide este un aliment nutritiv pentru copii. Dacă se adaugăşi gem, stratul de carbohidraţi se lipeşte de dinţi.
Rolul pe care dieta îl are în apariţia cariei dentare, deşi cunoscut de ani de zile, este totuşi subestimat. Ar trebui luate în considerare următoarele trei puncte :
– Frecvenţa consumului de carbohidraţi
– Tipul de zahăr pe care îl conţin alimentelele
– Clăteşte şi înghite
Frecvenţa consumului de carbohidraţi
În zilele noastre există o multitudine de produse ce conţin carbohidraţi. Frecvenţa consumului de carbohidraţi este la fel de importantă ca şi cantitatea. Dinţii necesită o pauză între gustări, de aproximativ două ore între mese.
Forma de zahăr conţinută în snack-uri are o mare importanţă
Acadelele, caramelele, în general formele ”lipicioase”, sunt mai nocive pentru smalţul dentar, decât alte tipuri de dulciuri. Este normal ca micuţii pacienţi să consume dulciuri, din când în când. Părinţii pot controla, efectul negativ al carbohidraţilor, prin ghidarea şi selecţia acestor gustări. Dacă se consumă totuşi alimente „lipicioase”, se indică periajul cât de curând posibil.
Tehnica clătirilor orale
Copiii şi adulţii nu îşi spală întotdeauna dinţii după masă. Pentru a diminua cantitatea de acizi acumulată după masă, se recomandă tehnica, ”clătirilor orale”. Luaţi o gură de apă şi clătiţi cu putere, înainte de a înghiţi. Aceasta ajută la curăţarea resturilor alimentare şi reduce nivelul de acizi din cavitatea orală.
Atât practicienii stomatologi, cât şi părinţii, joacă un rol destul de important în ghidarea şi formarea copiilor în a avea o dietă sănătoasă şi obiceiuri sănătoase. Părinţii pot ajuta, prin faptul că pot învăţa cât mai multe despre alimentaţia sănătoasă, preparând mese echilibrate, cu snack-uri sănătoase preparate în casă.
Cel mai important factor în prevenţia cariei dentare este reducere anumărului prizelor alimentare şi a băuturilor cariogene, evitandu-le în special între mesele principale. O.M.S. recomandă ca, pe langă obiectivele de dietă pentru prevenirea tuturor bolilor cronice majore legate de dietă, o dietă bogată în fructe, legume şi alimente cu cereale integrale şi amidon şi săracă în zahăr liber şi grăsimi este posibil să îmbunătăţească multe aspecte ale sănătăţii orale, inclusiv prevenirea cariilor dentare, situaţia parodontală, bolile infecţioase orale, precum şi cancerul oral.